tiistai 16. lokakuuta 2018

Puoteja ja makuja Pirkanmaalla

Puoteja ja makuja Pirkanmaalla- ammattimatka järjestettiin 28.8.2018.

Matkan teemoina olivat suoramyynti, jatkojalostus sekä muut maaseutuyritysten oheispalvelut. Tarkoituksenamme oli hakea uusia ideoita yrittäjien liiketoiminnan, erityisesti suoramyynnin kehittämiseksi. Matkalla jaettiin myös infoa ja materiaalia lähestyvään valtakunnalliseen Osta tilalta!- päivään.

Heti aamusta ryhmämme starttasi Kauppakeskus Tuulosen pihasta kohti ensimmäistä kohdetta ja hieman yhdeksän jälkeen saavuimme ensimmäiseen kohteeseen, Kuohijoella sijaitsevaan Leipomo ja Kahvihuone Paulaan. Yritys on perustettu jo vuonna 2015, ja nykyisiin tiloihin Paulan kotitilalla sijaitsevaan vanhaan navettarakennukseen yritys on muuttanut vuonna 2017.


Pihapiiri kukoisti kutsuvana vielä virallisen kesäkauden päätyttyäkin.Aamiaista nautiskellessamme Paula kertoi yrityksensä historiaa ja ideologiaa tuotteidensa takaa. Johtavana ajatuksena on käyttää kaikissa tuotteissa puhtaita ja paikallisia raaka-aineita, joista luodaan paikan päällä maistuvia tarjottavia, mm. kaikki Paulan leivät ovat paikan päällä juureen leivottuja. Asiakkaiden palvelu on kaikki kaikessa, ja sen eteen nähdään todella vaivaa. Tämän saimme kokea aamiaispöytätarjoilussa, jossa oli tarjolla Paulan leipomia leipiä, omien kanojen munia, riisipiirakoita, Vääksyn myllyn kaurapuuroa, tuoreita metsämustikoita, raakakakkua ja monia muita herkkuja. Pääsimme myös kilistelemään vihersmoothieilla. Paulalta saa ostaa tilalla juureen leivottuja leipiä ja muita tuotteita myös mukaan. Tarkoituksena olisi laajentaa toimintaa majoituspalveluihin. Paulalta löytyy pieni puoti, josta löytyy mm. piensisustus- ja käsityötuotteita.


Leipomo ja Kahvihuone Paula tekee yhteistyötä mm. Sarkasen tilan kanssa. Sarkasen tila on kehittänyt esimerkiksi Paulalle oman ruusunmakuisen jäätelön.


Meillä oli ilo saada Sarkasen tilalta Elina maistattamaan heidän jäätelöitään ja kertomaan tilan toiminnasta. Jäätelöitä maistelimme Leipomo ja Kahvihuone Paulan tiloissa. Jäätelöt valmistetaan tilamaidosta, joka saa pastöroinnin jäätelön valmistuksen yhteydessä. Maitoa ei kuitenkaan missään valmistusvaiheessa homogenoida. Sarkasen jäätelöissä ei käytetä keinotekoisia väri- ja makuaineita.


Maisteltuamme mahtavia jäätelöitä aamiaisen päälle, lähdimme kohti Sarkasen tilaa. Välimatkaa paikoilla oli alle 10 km. Pihaan saapuessamme ensimmäisenä näimme tilan vuosina 2011-2012 valmistuneen uuden pihattonavetan, jossa asustelee noin 145 lypsävää ja saman verran nuorkarjaa.


Miljöö oli todella kaunis, vanhoja rakennuksia ja mahtavia istutuksia. Taisipa joku ehdotella tänne matkailuakin yhdeksi liiketoiminnaksi.


Pihassa seisoi Elinan jäätelövaunu, jonka kanssa hän kiertää myymässä jäätelöä erilaisissa tapahtumissa. Tänä vuonna vaunu on nähty mm. Janakkalassa Agility Open 2018- kansainvälisissä agilitykilpailuissa,  Aitoon kirkastusjuhlilla, Raikku rokkaa ja rakastaa- festivaaleilla ja Kuohijoen venetsialaisissa.


Pääsimme kurkistamaan jäätelönvalmistustiloihin, jossa jäätelöt valmistetaan pienissä erissä. Tässä koko tuotantotila, jossa jäätelön valmistus hoituu alusta loppuun saakka.


Tuotantotiloista löytyi sekä uusi pikapakastuslaite että jäätelökone. Yhden erän koko on noin 50 litraa.


Sarkasen tilan jälkeen suuntasimme kohti lounaspaikkaamme Ravintola Paakaria. Välimatkaa oli hieman enemmän, joten meillä oli aikaa jakaa tietoa ja tutustua toisiimme pienen esittelykierroksen merkeissä.

Ravintola Paakari on perustettu 12 vuotta sitten vanhaan, 1912 valmistuneeseen jugend-taloon, joka on alun perin rakennettu postiksi. Rakennuksen yläkerrassa toimii ravintola ja alakerrassa leipomo. Paakarissa kaikki tuotteet valmistetaan alusta asti paikan päällä eikä niissä käytetä puolivalmisteita. Ruuat olivat herkullisia ja palvelu erittäin ystävällistä. Ruuan jälkeen saimme opastetun kierroksen rakennuksen sisällä ja pääsimme tarkemmin tutustumaan myös leipomon tiloihin, jossa valmistetut tuotteet myytiin suoraan leipomomyymälästä.


Lounaan jälkeen seuraavana kohteenamme oli Pajuparvi Helena Tiililä. Helenankin tilan pihapiiri oli ihastuttava kaikkine vanhoine rakennuksineen ja istutuksineen.Tilalta löytyy kahvila, johon kokoonnuimme ensimmäisenä.


Kahvilassa pääsimme maistelemaan tuotteita, mm. erilaisia hilloja, päärynöitä viinissä, makusokereita ja tilalla kasvaneita viinirypäleitä. Maistellessamme tuotteita Helena kertoi tilansa toiminnasta, mitä kaikkia kasveja tilalla kasvaa, miten hän tuotteita jatkojalostaa ja millaisia myyntikanavia hänellä on.


Esittelyn ja maisteluiden jälkeen lähdimme ulos tutustumaan viljelmiin, joista yhtenä mielenkiintoisimmista olivat varmasti viinirypäleviljelmät. Helena on viljellyt tuoreena syötäviä rypäleitä avomaalla jo parikymmentä vuotta ja hänellä oli valtavasti tietoa eri lajikkeista ja niiden kasvatuksesta sekä avomaalla että kasvihuoneissa.


Satoa tänä vuonna tuli sekä avomaalta että kasvihuoneista, joskin ampiaisia piti hätistellä koko ajan jotteivat ne pilaisi satoa. Osan rypäleistä Helena jatkojalostaa itse mm. hilloiksi ja mehuiksi, mutta osa myydään suoraan tuoreena kuluttajille.Päivän viimeisenä kohteenamme oli Suttisen tila. Tilalla on pitkä historia tuotteiden suoramyynnistä ja heillä on kaksikerroksinen myymälä, jonka alakerrasta löytyvät elintarvikkeet ja yläkerrasta suomalaisia käsintehtyjä käyttö- ja sisustustuotteita sekä kahvila. Ideana onkin myydä ainoastaan suomalaisia pienyrittäjien tuotteita.Pihapiirissä on myös erillinen vihermaja, josta voi ostaa kesäkukkia.


Tilavierailulla ei tarvitse keskittyä vain ostoksiin ja kahvitteluun, vaan tilalta löytyy mm. lampaita ja seikkailunhaluisille maissilabyrintti, jotka varmasti toimivat myös vetonauloina ja saavat ihmiset viihtymään ja viettämään paikalla enemmän aikaa.


Päivän parasta antia oli ehdottomasti kaikkien tilavierailukohteidemme yrittäjien avoimuus, päivän aikana syntyneet uudet yhteistyökuviot yrittäjien kesken ja ideoiden vaihto. Yrityskohteista osallistujat saivat monta ideaa omaan suoramyyntiin, ja lähtipä jopa puolet mukaan Osta tilalta!- päiväänkin. Päivä oli ilmeisen onnistunut; paluumatkalla bussissa jo kyseltiin uuden matkan perään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti