On ennustettu, että kustannusten nousun vuoksi EU-tukien merkitys maatalouden kannattavuudessa vähenee ja markkinoilta tulevan myyntitulon merkitys kasvaa. MTT:n asiantuntijoiden mukaan maatilojen kannattavuutta voidaan parhaiten parantaa tilakokoa kasvattamalla. Mutta onko muita tapoja, joilla taloudellista tulosta voi parantaa?
Yhteistyö on voimaa
Tilakoon kasvattamisen sijaan kannattavuutta voidaan parantaa maatilojen yhteistyötä lisäämällä; tällöin kaikkien ei tarvitse ostaa uusia koneita vaan tehdään yhteistyötä. Silti osuuskunta tai yhteisomistus ovat vaihtoehtoja vain silloin kun tilojen välinen yhteistyö todella toimii.
Tuo tullessas - vie mennessäs
Maatalouden suuri kustannuserä ovat työkustannukset. Omia työmenetelmiä kriittisesti tarkastelemalla voidaan toimintaa tehostaa. Osa töistä voidaan myös ulkoistaa ja hankkia ostopalveluna. Myös tämä parantaa kannattavuutta.
Kannattavuus -työryhmä, Onnistunut viestintä -työpaja 6.5.2014
Tiina Mäkelä, Taina Blomqvist, Pauli Pethman, Niina Pitkänen, Verna Rinta-aho
Kestävää ruokaa ja kasvua Hämeessä
Blogi hämäläisestä ruokaketjusta kehittäjien silmin.
tiistai 6. toukokuuta 2014
Heikki ja puoli possua
"Omistan puoli possua, jonka viljelijä kasvattaa. Kun possu on kyllin iso, se teurastetaan, ja viimeistään siinä vaiheessa minä hankin riittävän suuren pakastimen."
Heikki on ylpeä etäkasvattiporsaan omistaja. Vaahteramäen tila tarjoaa ruoan alkuperästä kiinnostuneille kuluttajille mahdollisuuden ostaa osuuden kasvavasta possusta. Sianlihatuotannosta kananmunantuontotilaksi vaihtanut tila halusi pitää muutaman kymmentä possua kokeillakseen uutta yhteisöllistä lisätienestimahdollisuutta. Etäkasvattipossutoiminta edellyttää tilalta vuorovaikutuksellista viestintää etäomistajien kanssa. Possun omistaja seuraa kasvattinsa elinkaarta pahnueesta teuraalle. Heikki voi käydä vaikka joka päivä tervehtimässä sikaansa ja seurata sen elämää. Vaahteramäen tila julkaisee myös säännöllisesti etäkasvattipossujen kuvia Facebookissa.
Ettisesti tuotettu ruoka on Heikille tärkeää. Hän on sitoutunut porsaskauppaan: "Odotin porsaan syntymää kuin jyväjemmari toukotöille pääsyä!" Ravinto on Heikille kokonaisvaltainen asia, jossa ei tuijoteta vain hintalappua. Ruoan täytyy maistua herkulliselta ja siitä täytyy tulla hyvä mieli.
Etäkasvattiporsaat voisivat olla yksi monista alkutuotantotilojen uusista sivutulonlähteistä. Tämän kaltainen kumppanuusmaatalous lähentäisi myös viljelijöitä ja kuluttajia. Heikin ja Vaahteramäentilan yhteinen tie jatkuu vielä syksyn ja kruunautuu joulupöydässä.
Blogin kirjoittivat:
Ulla Jauhiainen
Inkeri Taurula
Työryhmä:
Ulla Jauhiainen
Irma Peltola
Heikki Permi
Siri Taalas
Anu Taipale
Inkeri Taurula
Heikki on ylpeä etäkasvattiporsaan omistaja. Vaahteramäen tila tarjoaa ruoan alkuperästä kiinnostuneille kuluttajille mahdollisuuden ostaa osuuden kasvavasta possusta. Sianlihatuotannosta kananmunantuontotilaksi vaihtanut tila halusi pitää muutaman kymmentä possua kokeillakseen uutta yhteisöllistä lisätienestimahdollisuutta. Etäkasvattipossutoiminta edellyttää tilalta vuorovaikutuksellista viestintää etäomistajien kanssa. Possun omistaja seuraa kasvattinsa elinkaarta pahnueesta teuraalle. Heikki voi käydä vaikka joka päivä tervehtimässä sikaansa ja seurata sen elämää. Vaahteramäen tila julkaisee myös säännöllisesti etäkasvattipossujen kuvia Facebookissa.
Ettisesti tuotettu ruoka on Heikille tärkeää. Hän on sitoutunut porsaskauppaan: "Odotin porsaan syntymää kuin jyväjemmari toukotöille pääsyä!" Ravinto on Heikille kokonaisvaltainen asia, jossa ei tuijoteta vain hintalappua. Ruoan täytyy maistua herkulliselta ja siitä täytyy tulla hyvä mieli.
Etäkasvattiporsaat voisivat olla yksi monista alkutuotantotilojen uusista sivutulonlähteistä. Tämän kaltainen kumppanuusmaatalous lähentäisi myös viljelijöitä ja kuluttajia. Heikin ja Vaahteramäentilan yhteinen tie jatkuu vielä syksyn ja kruunautuu joulupöydässä.
Blogin kirjoittivat:
Ulla Jauhiainen
Inkeri Taurula
Työryhmä:
Ulla Jauhiainen
Irma Peltola
Heikki Permi
Siri Taalas
Anu Taipale
Inkeri Taurula
maanantai 5. toukokuuta 2014
Tulevaisuustyöpaja Onnistunut viestintä
Tiedeviestintä 2.0 ja Kuinka tulla mielipidejohtajaksi? ovat aiheena huomenna 6.5. Hämeenlinnassa Visamäessä. Puhujina Reetta Kettunen Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnasta ja viestinnän kouluttaja ja tietokirjailija Katleena Kortesuo.
Iltapäivällä teemme työpajassa blogitekstejä ja face- ja twitterviestejä Anne Laakson ja Teemu Miettisen johdolla. Pysy kuulolla ja tule kommentoimaan. T. Riitta L.
Iltapäivällä teemme työpajassa blogitekstejä ja face- ja twitterviestejä Anne Laakson ja Teemu Miettisen johdolla. Pysy kuulolla ja tule kommentoimaan. T. Riitta L.
Millaista on huomisen hämäläinen ruoka, messuvieraiden kommentteja Sadonkorjuumessuilta Lahdesta |
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)