Kestävää ruokaa ja kasvua Hämeessä

Blogi hämäläisestä ruokaketjusta kehittäjien silmin.

maanantai 23. heinäkuuta 2012

Maiseman tuotteistamista ja ruokakulttuuria

Kesäkuun puolivälissä oli Turun suunnalla Elämyksen maaseutu - maiseman tuotteistustyöpaja.

Yrityksen tai palvelun identiteettiä etsimässä. Koulutuspäivässä etsittiin aitoihin asioihin pohjautuvaa tarinaidentiteettiä ja mietittiin sen avulla maatilamatkailutilan palvelujen kehittämistä. 


Päivän esityksissä todettiin mm että 
  • paikallisuuden merkitys on nousussa ja erilaistaminen valtavirrasta on vaihtoehto
  • maisema tarjoaa paikallisen kulttuuriperinnön viitekehyksen
  • Euroopassa on tuotteistettu paikkaa kuvaavista symboleista esim elintarvikkeiden logoja
  • kuluttaja ostaa tietyn paikan tuotteita 
  • tarinoiden pitää pohjautua faktoihin
  • ulkomaan markkinoinnissa tärkeitä ovat maisemassa läsnäolevat ihmiset
  • ydinviesti pitää näkyä kaikkialla
  • tarina voimistaa oman yrityksen vahvuuksia
  • tarinan avulla luodaan tunteita ja tunnelmia

Tarinnallistamisesta meille kertoi kouluttaja Anne Kalliomäki Tarinakoneesta. 
Anne blogi-kirjoitus lähiruuan tarinallistamisesta. 



Elonkierrossa Jokioisilla keittiömestari ja  tutkija Jaakko  Nuutila kertoi suomalaisesta ruokakulttuurista. 
Ruoka ja syöminen voi tyydyttää erilaisia tarpeita (Maslowia mukaellen), jokainen voi itse pohtia millä hierarkian tasolla on tai missä haluaisi olla. 
  • fysiologiset tarpeet - ruoka on tankkaamista
  • turvallisuuden tarpeet -  ruuan pitää olla turvallista
  • yhteenkuuluvuuden tarpeet - ruuan pitää olla muiden hyväksymää
  • egoistiset tarpeet - ruoka valitaan niin, että se kertoo omista arvoista
  • itsensä toteuttamisen tarpeet - ruokaan liittyy nautinto
Tarvitaan sekä tavanomaisesti tuotettua että luomu-ruokaa.

Tärkeätä. että oma ravitsemus ja ruokailutavat olisivat kunnossa: aamiaisen, lounaan ja päivällisen merkitys. Etukäteen suunniteltu ruokalista, jolloin tiedetään mitä ja kuinka paljon kaupasta ostetaan. Käytetään sesongin mukaisia raaka-aineita, jotka ovat silloin tuoreita ja edullisimmillaan. Suositaan pakkaamattomia tai mahdollisimman vähän pakattuja tuotteita, vältetään lisäaineita. "Enemmän kuoripäälisiä perunoita ja vähemmän oranssiin limaan pakattua lihaa".  Syödessä pitää tunnistaa mitä syö: tärkeitä sekä ruuan ulkonäkö ja maku. Tiedetään mistä raaka-aineista ruoka on tehty. Ruuan valmistamisen osaaminen. Marjojen, sienten, kalan ja riistan käyttö ja mielellään itse kerättyjä.

Julkiset ruokahankinnat ja niiden viherryttäminen; kuntapäättäjien merkitys. 

Aiheesta on olemassa oppaat kunnat.net -sivustolla
Esimerkkejä eri kaupungeista, mahdollisuuksien lähiruoka.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti