Kestävää ruokaa ja kasvua Hämeessä

Blogi hämäläisestä ruokaketjusta kehittäjien silmin.

keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Uusmaalaisilla luomutiloilla nähtyä

Huomisen hämäläinen maatila ja Maatilat menestykseen hankkeet järjestivät yhden päivän tutustumiskierroksen itäiselle Uudellemaalle pe 26.7.2013.

Kävimme Harri Laineen luomutilalla, Bosgårdin kartanossa ja Malmgårdin kartanossa.


Bosgårdissa ollaan hyvin omavaraisia ravinteiden suhteen. Karjalle ostetaan tilan ulkopuolelta vain kivennäisiä. Kaikki muu tulee tilan sisältä. Charolais- emolehmäkarja  ja lihaksi kasvatettavat vasikat ruokitaan säilörehulla, kotoisella viljalla ja härkäpapua käytetään valkuaistäydennykseen. Kesällä eläimet laiduntavat. Tilalla on myös luonnonlaitumia. Pelloilla käytetään lannoitteena oman karjan lanta.
Jauhettua härkäpapua

Tilalla on usean vuoden ajan harjoitettu lihan suoramyyntiä. Liha on myyty pääosin valmiina paketteina, jossa on puolet jauhelihaa ja puolet paisteja ja muita arvo-osia. Nyt sukupolven vaihdoksen ja tilan yhtiöittämisen myötä toimintaa on laajennettu juhla- ja kokouspalveluihin sekä  perustettu tilalle oma myymälä. Tilalla järjestetään myös erilaisia kursseja ja tapahtumia ja tilan alueella on luontopolku.

Tilalla käytetään omalta tilalta saatavia raaka-aineita ja lähiseudun tuotteita. 
Luontopolun kyltit kertovat myös maataloustuotannosta ja alueen historiasta

Kanttipaalain ja apevaunu. Eläimet kuivitetaan oljella. Säilörehun tekee urakoitsija.

Laineen tila

Tilalla viljellään hyvin monipuolisesti eri vilja- ja valkuaiskasveja. Tilalla on vilejelyssä peltoja kahdessa eri paikassa, etäisyys vajaa 40 km. Viljelykierto rytmitetään niin, että esim. puinnit voidaan hoitaa ensin toisessa paikassa ja sitten toisessa.

Ruista kauimmaisilla lohkoilla.
Spelttiä
Rikkaäes. Tila tuo koneita ulkomailta.
Kosteikko ylläpitämässä kasviston ja linnuston monimuotoisuutta 

Tilalla kokeillaan soijan viljelyä. Viime vuonna on saatu puitavaa satoa, tänä vuonna kylvö viivästyi siemenen saannissa olleen ongelmien vuoksi ja kasvusto on vielä varsin lyhyttä.
Tilalle on valmistumassa jatkojalostus- ja suoramyyntitilat. Oman tilan tuotteita jauhetaan ja pakataan kuluttajapakkauksiin. Tavoitteena monipuolinen tuotevalikoima: herne, härkäpapu, lupiini, speltti, soija ja tavanomaiset viljat.

Malmgårdin kotisivut

    Malmgårdin linna, johon pääsee tutustumiskierrokselle ja josta osa toimii perheen kotina.  Linnassa käy kesäkautena yli 10 000 matkailijaa.Tilalla toimii myös panimo.


Emmer on muinaisvehnää. Tilalla suositaan vanhoja viljoja.
Molemmat kasvinviljelytilat pitivät luomuviljelyssä tärkeänä rikkakasvien torjunnan onnistumista ja oikea-aikaisia viljelytoimenpiteitä. Erityistä huomiota pitää kiinnittää juuririkkakasvien torjuntaan.

Kaikki kolme tilaa olivat löytäneet oman tapansa toimia ja noudattivat valitsemaansa strategiaa sekä hyödynsivät olemassa olevia vahvuuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti