Kestävää ruokaa ja kasvua Hämeessä

Blogi hämäläisestä ruokaketjusta kehittäjien silmin.

perjantai 17. kesäkuuta 2016

Kokemuksia juuresdemosta

Viime viikon torstaina 9.6. InnoRuoka -hanke järjesti Luonnonvarakeskuksen (Luke) Jokioisten koehallissa juuresten prosessointiin liittyvien laitteiden demotilaisuuden. Koehalliolosuhteista johtuen ryhmän koko piti rajoittaa alle kymmeneen osallistujaan.

Luken uusitussa koehallissa voidaan esikäsitellä ja prosessoida erityisesti kasvis- ja maitotuotteita. Hallissa on tilat, joihin voidaan tuoda pestäväksi multaisiakin kasviksia ennen niiden prosessointia tuoreiksi tai kypsennetyiksi valmisteiksi. Luken koehallin uudet laitehankinnat ovat painottuneet kasvisten-, juuresten- ja marjojen prosessointiin soveltuviin laitteistoihin.  Aikaisemmin koehallin laitteistojen painopiste oli meijeri- ja erotusteknologisissa sovelluksissa. Uudet hankinnat mahdollistavat laaja-alaisemman palvelutarjonnan. Koehalliin voivat tulla yritykset tekemään koeajoja ja valmistamaan pieniä tuotantoeriä. Yritykset saavat laitteet käyttöönsä Luken henkilökunnan opastuksella.


Laitteistot soveltuvat noin
10 kg juureserien esikäsittelyyn (pesu/ kuorintalaite tai pesu/linkouslaitteisto) ja mekaaniseen prosessointiin (mm. murskaus, paseeraus, mehun puristus, kuivaus, homogenointi). Raaka-aineiden lämpökäsittelyyn on tarjolla yhdistelmäuuni tai keittopata. Pakkaamiseen on käytössä esimerkiksi vakuumipakkauslaite sekä merkintälaite, jolla voidaan tehdä päiväysmerkinnät ja viivakoodit.


Palaute päivästä oli positiivinen, erityisesti yhteistyökumppaneille oli tärkeää saada konkreettisesti nähdä laitteistot toiminnassa. Meille toteuttajille päivä oli myös oppimistilaisuus ja jännittävä kokemus. Vastaavia demoja ei aikaisemmin ole järjestetty ja laitteet ovat myös käyttäjille uusia. Lisämausteen toteutukselle antoi tilaisuuden aikana kuvattu Periscope- live lähetys. Pääsimme siis myös ”filmitähdiksi”. Kuvatusta materiaalista on tarkoitus tiivistää vielä muutaman minuutin esittelyvideo. Vaikka asia olikin mielenkiintoinen, niin koko kolmen tunnin lähetys saattaisi olla liian puuduttavaa seurattavaa.

InnoRuoka – hankkeessa jatketaan uusia ruokaketjun kehittämiseen liittyviä kokeiluja. Seuraavaa demoa suunnitellaan syksylle.

Erkki Vasara
Luonnonvarakeskus (Luke)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti