Tyryn viini, Mäntyharju
Viinitupa ja myymälä. Tiloissa järjestetään erilaisia juhlia ja muita yksityistilaisuuksia. |
Puna-, valko- ja roseviinit |
Tyryn Viini oy oli ensimmäinen tutustumiskohde. Tilalla on ollut marjanviljelyä 1970-luvulta lähtien ja on aloitettu viinin valmistus vuonna 1995, ensimmäisten joukossa Suomessa. Yritys kuuluu Hallan reitin matkailukohteisiin.
Kenkävero, Mikkeli
Kenkäveron päärakennus ja puutarha rannasta päin kuvattuna |
Ruokailun yhteydessä Etelä-Savon ELY-keskuksen edustaja kertoi paikallisen elintarviketuotannon kehittämisestä alueella. Etelä-Savo on voimakas luomumaakunta. Alueen luomutoimijoita ovat mm.
Juvan Luomu ja Krunex. Krunex markkinoi tuotteensa Kruunun Herkku-tuotemerkillä.
Alueella on käynnissä useita luomuruuan ja lähiruoan käytön lisäämiseen tähtääviä kehittämishankkeita mm. Maukas - Maakunnallista luomu- ja lähiruokaa yhteistyössä ammattikeittiöille.
Navettavierailu
Hiehokasvattamo, jossa tilaa myös umpilehmille. Karsinan syvyys 14 m. |
Nurmissa 25 % sinimailasta, kokeilussa myös hernesäilörehua. Hernesäilörehu syötetään yhdessä toisen sadon nurmisäilörehun kanssa.
Ruokinta seosrehua ja lehmillä väkirehutäydennys robotilta. Keskimääräiset maitomäärät yli 30 kg/vrk (31-33 kg/vrk "normaali"). Seosrehun teon tarkkuuteen kiinnitetään erityistä huomiota; tehdään 5 eri seosta lypsävät, pienet hiehot, siemennysikäiset hiehot, isot hiehot ja umpilehmät. Ruokinnan onnistumista seurataan seuraamalla ohikulkuja, lypsyllä käyntejä ja maitomääriä 2krt/pv sekä maidon pitoisuuksia ja ureaa. Jos esim. ohikulut vähenevät - liikaa tärkkelystä - säädetään viljan määrää seoksessa.
Hiehoilla aktiivisuusmittarit kiimojen seurantaa varten. Pannat laitetaan paikoilleen hyvissä ajoin ennen siemennysikää, jolloin on riittävästi havaintoja eläimen aktiivisuudesta ja sen muutoksista.
Pienimmät pikkuvasikat tuttisankojuotto, isommat vasikat vapaa hapanjuotto.
Onnistumisen edellytyksiä:
- säilörehun hyvä laatu ja ruokinnan onnistuminen
- eläinten kapasitetti
- yhteistyö, hyvän verkoston rakentaminen vie vuosia
- benchmarkkaus alueen muiden maidontuottajien kanssa
Marjakartano Hussola, Karttula
Tasokkaat mökit lähellä rantaa. Hyvin hoidettu piha-alue. Mökkien vuokraajissa paljon myös ulkomaalaisia. Erityisesti venäläiset kiinnostuneita kalastuksesta, runsaasti vakioasiakkaita.
Useita erikokoisia kokous-, ruokailu- ja juhlatiloja. Matkailu- ja marjayrittäjyyttä jo toisessa sukupolvessa.
Sisäkuva mökistä |
Vanhamäen hyvinvointikeskus, Suonenjoki
Majoitusta ja juhlapalveluja, ratsastustalli, luomuviljelyä, tilamyymälä, jossa myydään tilan omia tuotteita mm. vihanneksia ja yrttejä. Alueella toimii myös lastenkoti. Alueen omistaa ja toiminnasta vastaa Vanhamäki-säätiö. Vanhamäen historiasta on tehty opinnäytetyö Eeva-Liisa Hassinen:
Vanhamäki, vaivaismajasta monipuoliseksi toimintakeskukseksi.
Röykkälän lammastila, Joutsa
Tilalla kasvatetaan Rygja-lampaita ja myydään kaikkea lampaista saatavia tuotteita: lihaa, lihajalosteita, lankoja, huovutusvillaa ja taljoja. Tilalla oli hyvin selkeä toimintaidea ja tarvittavia kumppaneita haettiin muista yrittäjistä. Tilan eläimet olivat korkeatasoisia, osa lampaista myytiin eloon jalostuseläimiksi. Tuotannon taloudellista tulosta seurattiin tarkasti mm. tulosanalyysin avulla.
Yrittäjät olivat tyytyväisiä nykyiseen toimintamalliinsa ja heillä oli aikaisempaa osaamista asiakaspalvelusta ja markkinoinnista. Tilalla on myös mökkivuokrausta.
Katso sivut myös facesta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti