InnoNauta-hanke järjesti yhden päätösseminaareistaan 9.10.
Sedussa Ilmajoella. Hankkeen tutkimusten tuloksia esiteltiin seuraavasti:
- Tuotantokustannuslaskelmien tuloksia emolehmätiloilta
Johanna Lindvall, Farmiluotsi - Rodun vaikutus leikkuusaantoihin ja lihan laatuun
Maiju Pesonen, MTT - Ruokinnan vaikutus ruhon ja lihan laatuun
Maiju Pesonen, MTT - Työnkäyttö ja toiminnallisuus nautakasvattamoissa
Reetta Palva, TTS - Innovatiiviset rehukasvit
Essi Saarinen, MTT
Linkit materiaaleihin poimittu MTT:n tietopankkista osoitteesta: https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/mtt/mtt/esittely/toimipaikat/ruukki/Tietopankki/Koulutuspaivien-materiaalit
Esiteltäviin tuloksiin kuului muun muassa se millaisia
vaikutuksia erilaisilla risteytyksillä on naudanlihantuotannossa niin
jalostuksellisesti, kuin lihan laadun osalta. Osassa tapauksista risteytyksillä
saatiin selkeästi nostettua haluttuja arvoja. Itsestäänselvää ei kuitenkaan
ollut, että kaikkien rotujen välille saataisiin risteytettyä eläimiä, jotka
säännönmukaisesti perisivät haluttuja ominaisuuksia paremmin.
Iltapäivällä kuulimme valkuaiskasvikokeista joita Ruukissa
oltiin tehty. Härkäpapu ja sen käyttö kokoviljasäilörehuna nostettiin
erityisesti esille. Härkäpavun käyttö
kokoviljasäilörehuna mahdollistaa myös hieman pohjoisemmat kasvuolosuhteet,
sillä kasvukauden ei tarvitse olla aivan niin pitkä kuin härkäpavun viljelyssä
yleensä. Tämä tekee härkäpavustakin varmemman viljeltävän valkuaisrehuna ja siinä nähtiinkin olevan potentiaalia hyvin.
-Annika
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti