Kestävää ruokaa ja kasvua Hämeessä

Blogi hämäläisestä ruokaketjusta kehittäjien silmin.

tiistai 23. tammikuuta 2018

Kolme miljoonaa ihmistä, kuusi miljoonaa lehmää sekä yhdeksän miljoonaa omenapuuta

Kolme miljoonaa ihmistä, kuusi miljoonaa lehmää ja yhdeksän miljoonaa omenapuuta – Ranskan Normandian ruokaketjun tunnusluvutTiedolla ja osaamisella kasvuun – elintarvikealan yhteistyöhanke järjesti elintarvikeyrittäjille ammattimatkan Normandiaan Ranskaan 23.-26.10.2017. Matkalla oli mukana 20 yrittäjää 14 yrityksestä.

Normandia valikoitui matkakohteeksi sen monipuolisen elintarviketuotannon, alueen erikoisuuksien sekä vahvaan ruokamatkailuun ja paikallisuuteen panostavaan toiminnan vuoksi. Myös laatu ja sen osoituksena käytettävät erilaiset laatumerkinnät ja niiden hyödyntäminen kiinnostivat.

Elintarviketeollisuus (juomat mukaan lukien) työllistää 17 prosenttia Normandian teollisesta työvoimasta. Yrityksiä on perheyrityksistä kansainvälisiin yrityksiin 827 kpl ja ne työllistävät 25 500 ihmistä. Normandiassa on eniten maatalouspinta-alaa koko Ranskassa, n. 70% alueesta. Maatiloja alueella on 31 365, keskimääräiseltä kooltaan 64 ha. Maataloustuotteiden liikevaihto on 4 miljardia euroa. Asukkaita alueella on 3,3 miljoonaa. Alueen maaperä on otollinen maatalouden harjoittamiseen ja sijainti kahden suuren syväsataman ja Seine-joen jokiliikenteen ansioista on erinomainen tavaroiden liikkumiseen.

Normandian elintarviketuotanto on monipuolista. Alueella on paljon maidon ja lihan tuotantoa, nautojen lisäksi kasvatetaan sikoja, siipikarjaa, kaneja sekä lampaita. Se on myös tunnettu hevosmaakunta. Alueella tuotetaan vilja- ja öljykasveja, pellavaa, sokerijuurikasta, perunaa, vihanneksia ja hedelmiä. Normandian 600 km pitkä rantaviiva luo edellytykset myös simpukoiden ja ostereiden viljelyyn sekä kalastukseen. Normandia on erityisen tunnettu juustoista, voin ja kerman valmistuksesta sekä siiderituotteistaan.

Normandian tuottajat ovat useiden vuosien ajan olleet aktiivisia laatuasioissa, joka näkyy erilaisten laatu- ja alkuperämerkintöjen käytössä, niin tuotteissa kuin matkailussa. Normandiassa on 13 alkuperänimitystä (maitotuotteet ja siideri, lampaanliha) ja lukuisia Label Rouge -merkkejä (naudanliha, siipikarja ja munat, maitotuotteet, vihannekset, merituotteet).

Maanantai 23.10.

Lähdimme aamukoneella kohti Pariisia ja sieltä bussilla Couture-Boussey´hin, missä ensimmäinen kohteemme oli La Ferme du Clos de la Mare.  Aktiivinen tilan isäntä kertoi vilja- ja öljykasvitilastaan, jossa puristetaan auringonkukasta ja rypsistä öljyjä sekä jauhetaan puisella kivimyllyllä myllytuotteita. Jatkojalostus oli pienimuotoista, mutta tärkeämpää olikin tuotteiden maku. Tilan toiminta perustuu kestävään ”harkittuun” maatalouteen ja se kuuluu Bienvenue à La Ferme, ”tervetuloa tilalle” –matkailuverkostoon. Yritykset ovat perustaneet verkoston jo 30 vuotta sitten, nykyään siihen kuuluu 8000 maatilaa Ranskasta, joista 400 sijaitsee Normandiassa. Verkostolla on omat nettisivut ja se aktivoi kuluttajia erilaisilla kampanjoilla ja yhteismarkkinoinnilla maatiloille ostoksille, syömään, yöpymään tai muuten viettämään vapaa-aikaa. Isäntä kertoi, että Ranskassa herättiin suoramyyntiin noin 20 vuotta sitten, ja nykyään nuoret tilalliset ovat hyvin kiinnostuneita tuotteidensa jatkojalostamisesta.Matkalla pysähdyimme La Cueillette de Pithienville – puutarha-vihannestilan myymälässä. Noin 17 hehtaarin tilalla kasvatettiin monipuolisesti erilaisia tuotteita mm. omenoita, kirsikoita, herukoita, mansikoita (avomaalla pöydissä), juureksia, yrttejä, kukkasia. Toiminta perustui pääosin asiakkaiden itsepoimintaan ja -keruuseen, mikä selitti vakituisen (9 hlö) työntekijämäärää. Tilalla oli hyvät opasteet, mistä mitäkin löytyi ja kasvien vieressä kg-hinnat. Tuotteita myydään ympäri vuoden heidän omassa 180 m2 :n myymälässä, ei muualla. Omien tuotteiden lisäksi valikoimissa oli myös muita paikallisia tuotteita. Yritys kuului ”Olkihattu-ketjuun, chapeau de paille, johon kuuluu 32 vastaavaa tilaa Ranskassa.

Ensimmäisen illan päätteeksi nautimme La Ferme de la Hoyssayen siipikarjatilan raaka-aineista valmistettuja tuotteita eri muodoissaan heidän Auberge de la Houssaye ravintolassa. Tilan omistaja tuli meille kertomaan yrityksestään, joka kasvattaa ankkoja, kalkkunoita ja helmikanoja, ja joka teurastaa ja jatkojalostaa ne itse.

Majoituimme pienessä keskiaikaisessa Honfleurin satamakaupungissa, josta lähtee mm. viimeinen Seine-joen ylittävä silta, Pont de Normandie pohjoispuolella sijaitsevaan Le Havren kaupunkiin.

Tiistai 24.10.

Kävimme perheomisteisessa Fromagerie E. Graindorgen juustovierailukeskuksessa, joka valmistaa alkuperämerkittyjä SAN-juustoja, kuten Camembert de Normandie, Livarot, Pont-l'Evêque ja Le Neufchâtel juustoja. Tila on perustettu jo 1910, nykyään se käyttää 120 normandialaisen tilan maitoa. Kaikki juustot valmistetaan paikallisen normandialaisen ”silmälasipäisen” lehmärodun maidosta. Vuonna 2004 rakennettu vierailukeskus oli sanan mukaisesti rakennettu vierailijoita varten, joita vierailee 65 000 hlö vuodessa. Kävijät ohjattiin pitkiä käytäviä pitkin aulasta nimisuojamerkittyjen juustojen esittelytauluihin, tilan toiminnan elokuvaesittelyyn, museoon juustonvalmistuksen välineistä, ikkunallisten tuotantotilojen läpi lopuksi suoraan tilan myymälään. Myymälän vieressä oli myös maistatustilat, jossa saimme maistaa juustoja paikallisen siiderin ja leivän kera.Lounastimme pienen Hiéville kylän A La Grâce de Dieu - ravintolassa syöden runsaan kana-peruna-omena lounaan valkuaisvaahtojälkiruoalla.

Toinen maatilakohteemme oli tyypillinen normandialainen pieni maatila, La Ferme des Pâtis. Tilalla on 55 lehmää. Perhe jalostaa suurimman osan maidosta itse. Maidosta valmistetaan kermaa, tuorejuustoa, rahkaa, perinteistä kinuskiherkkua ”maitohilloa”, kinuskikarkkeja. Omenista tehtiin erityistä hilloketta, joka oli valmistettu yli 15 tuntia keitetystä omenamehusta, johon oli lisätty omenakuutioita, porkkanaa ja punajuurta. Saimme maistaa perinteistä uunipuuroa, jota oli myös pitkään haudutettu uunissa. Omistajat olivat ostaneet tilan vasta neljä vuotta sitten. He keskittyivät omaan tilamyyntiinsä ja lapsiperheisiin. He ovat mukana myös Bienvenue à La Ferme –verkostossa.

Normandian Calvados-alueeseen tutustuminen ei olisi mitään ilman omenaisia siidereitä ja calvadosta. Tutustuimme luomusiideritilaan, Ferme de la vallée au tanneur, joka sijaitsee Route du Cidre -siiderireitillä. Tila on tyypillinen normandialainen siideritila, joka valmistaa omenista monenlaisia palkittuja tuotteita, kuten siideriä, calvadosta, viinietikkaa. Omenapuita on 12 hehtaaria. Heillä on myös normandialaisrotua olevia lehmiä, joiden maito menee juustonvalmistukseen Fromagerie E. Graindorgen tilalle. Tilaa pitää pariskunta. Emäntä kertoi, että siideriomenia ei käytetä tuoreomenana. Omenat kerätään maasta koneella loka-marraskuussa. Mehu käy luonnollisesti omalla hiivallaan viileässä kesään saakka, jolloin rahtitislaaja tulee tilalle tislaamaan syntyneestä siideristä calvadosta. Paikallinen erikoisuus, suojatun alkuperänimityksen saanut Pommeau de Normandie valmistetaan omenamehusta ja nuoresta calvadoksesta sekoittamalla ja kypsyttämällä sitä tammitynnyrissä 4 vuotta.Toinen siideritila Manoir d’Apreval Honfleurissa, oli hieman isompi työllistäen viisi henkilöä ja omena- ja päärynäpuita kasvoi 25 ha alueella. Tila sijaitsi kauniilla paikalla meren läheisyydessä. Vierailijoita varten oli valmistettu isot kuvataulut eri prosessivaiheista niihin liittyvien rakennusten seinillä. Siiderit valmistettiin perinteisellä menetelmällä käyttämällä mehua viileässä helmikuuhun saakka. Käymistä jatketaan vielä pulloissa pari kuukautta. Tilalla valmistettiin myös calvadosta, Pommeau de Normandieta, omenaviinietikkaa ja omenamehua.Keskiviikko 25.10.

Aamupäivällä tutustuimme Honfleurin kaupunkiin, kävelimme Sainte-Catherinen kirkolle ja vierailimme luomutorilla. Tori oli runsas ja tuotteet olivat kauniisti esillä.Saimme kattavan selvityksen Normandian elintarviketuotannosta Normandian alueellisen maatalouskeskuksen esittelemänä heidän toimipaikassaan Caen´issa. IRQUA-Normandie,  Chambre Régionale d'Agriculture de Normandie, toimii maatilojen ja kuluttajien yhteen tuojana sekä tuo esille paikallista ruokatuotantoa ja sen merkitystä luomallaan omalla paikallisuutta korostavalla merkillä ”Gourmandie”. Vuonna 2003 luotu järjestelmä takaa, että sekä raaka-aine että valmistus on tapahtunut Normandian alueella. Sen lisäksi tuotteet arvioidaan aistinvaraisesti ja niiltä vaaditaan tiettyjä laatuvaatimuksia mm. hygienian ja jäljitettävyyden osalta. On arvioitu, että 70% normandialaisista tunnistaa tämän merkin.

Normandian suurimmassa kaupungissa Caen´ssa on n. 100 000 asukasta. Söimme maittavan lounaan La Table des Matières –ravintolassa, joka sijaitsi Caen’in kirjastokeskuksessa.

Lounaan jälkeen vierailimme Normandian maihinnousuun osallistuneiden amerikkalaissotilaiden hautausmaahan Colleville-sur-Merissä Obama beach´ssa, joka on amerikkalaisten omistuksessa.Päivän viimeisenä vierailukohteena saimme kokea perusteellisen esittelyn kalanjalostuksesta Le Saumonier Bayeux -yrityksessä. Yhden hengen työllistävä yritys savustaa perinteisellä tavalla käsityönä mm. lohta, joka tulee Ranskan rannikolta ja Skotlannista.


Torstai 26.10.

Kotiin lähdön aamuna vierailimme vielä maidonjalostukseen keskittyneellä maitotilalla The Ferme des Peupliers, jossa on valmistettu jugurtteja vuodesta 1960 lähtien. Tilalla on 180 lehmää, joiden maito käytetään jäähdytyksen ja pastöroinnin jälkeen sellaisenaan jalostukseen. Kysyntä on ollut kasvavaa, kunnes kilpailu kiristyi vuonna 2010. Kasvua ja laajentumista varten yrityksen oli investoitava suurempiin valmistustiloihin v. 2012. Tällä hetkellä tuotteita on 60 ja ne menevät Pariisin ja Rouenin alueelle. Maatilalla ja jalostuksessa työskentelee 45 hlö. Kolme vuotta sitten rakennettiin vierailijoille vastaanottotilat, jonka yhteydessä toimii myös oma myymälä. Tilan erikoistuote on lasipurkkiin pakattu jugurtti.Matkan vastuullisena järjestäjänä toimi SMT Oy. Yhteyshenkilönä ja matkanjohtajana toimi Sanna Lento Hämeen ammattikorkeakoulusta ja oppaana ja tulkkina matkaopas Helena Koskenranta-Boncoeur.


Kirjoittajana ja kuvaajana Sanna Lento


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti