Kestävää ruokaa ja kasvua Hämeessä

Blogi hämäläisestä ruokaketjusta kehittäjien silmin.

keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Tunnelmia Hämeen ruokakehittäjien verkostotapaamisesta

Yli kolmekymmentä innokasta hämäläisen ruokasektorin kehittämisestä kiinnostunutta toimijaa kokoontui 17.1.2012 Wisahovissa Hämeenlinnassa.

Päivän aikana tuli esille itselle uusia tietolähteitä ja lähiruokaan liittyviä verkkosivustoja: 
Lähiruokaoppaat: päättäjän opas, ostajan opas, yrittäjän opas.  Katso avautuvasta sivusta oikean reunan valikosta!
Aitojamakuja.fi - elintarvikeyritysten hakupalvelu
Tietoa elintarvikelainsäädännöstä pienyritysten ja alkutuottajien kannalta

Lähiruoka määriteltiin niin, että se on suomalaista, tuoretta, lähellä tuotettua ja jäljitettävää. Todettiin, että ruokaketjun sijasta pitäisi puhua ruokajärjestelmästä ja alkutuotannon osalta on nähtävä markkinoiden erilaiset mahdollisuudet.

Paikalla olleet suurkeittiöiden ja ateriapalvelujen edustajat kertoivat, että ruokalistan suunnittelustrategiassa on mukana luomu, lähiruoka ja ekologisuus. Tärketä on riittävän suuret erät, toimitusvarmuus ja tuotteen jäljitettävyys. Nämä onnistuvat vasta, kun tuottajat ovat verkostoituneet. Kehittämiskohteita esim. kausiruuan käytön lisääminen.

Uusia myyntipisteitä ja -tapoja on suunnitteilla ja otettu käyttöön.
Moppiili - liikkuva monipalvelupiste aloittaa toimintansa kevään 2012 aikana.Tarkoituksena tuoda pientuottajien tuotteita kuluttajien ulottuville. Etelä-Hämeen martat suunnittelevat lähiruuan nettikauppaa ja pientä myyntipistettä Hämeenlinnaan.
Osuuskauppa Hämeenmaan myymälöissä on lähiruokahyllyjä, joissa 8-10 tuottajan tuotteita saatavilla.

Todettiin, että lapset ja nuoret ovat tärkeä kohderyhmä: Hämeenlinnassa on "älä heitä ruokaa roskiin" kampanja. Oppilaitosten merkitys uusien maatalousyrittäjien kouluttajina ja tuotannon erilaistamisen esille tuomisessa.

Useita hankkeita käynnissä esim. Huomisen hämäläinen ruoka ja juoma, Huomisen hämäläinen maatila, Huomisen osaajat, jotka kuuluvat Kasvua Hämeessä hankkeisiin, Lähiruokatreffit ja Kymppi - työkaluja ympäristöystävälliseen palveluketjuun.

Alueelisesta ruokatuotannosta valmistuu selvitys syksyllä 2012.



perjantai 13. tammikuuta 2012

Kuulumisia Maataloustieteen päiviltä

Maataloustieteen Päivät 2012 pidettiin 10-11.1.2012. Kaksipäiväinen tapahtuma tarjosi runsaasti tietoa ja  sosiaalisia kontakteja.  Päivien aikana pidettiin toistasataa esitelmää ja esillä oli noin 150 posteria. On selvää, että tästä tietotulvasta pystyi poiminaan vain osan. Onneksi tilaisuudessa  jaetaan esitysten ja posterien tiivistelmistä tehty julkaisu ja esitysten ja posterien tekstit tulevat Suomen Maataloustieteelisen seuran sivuille näkyviin, jolloin niihin voi myöhemmin palata. Nyt (10.2.) verkkojulkaisuun ovat päivittyneet esitysten tekstit, mutta posteritekstejä saadaan vielä odotella.

Mitä sitten jäi mieleen?
Ensimmäisenä päivänä olin kuuntelemassa mm. Maitotilan liiketoiminnan kehittämisen haasteet otsikon alla olleet esitykset. Matti Ryhänen linjasi tulevaisuutta seuraavasti:
  • politiikkamuutokset suuria
  • hintavaihtelut kasvavat
  • tuottajalla on tarve ennakoida tulevaisuutta
  • uuden osaamisen hankkiminen on tärkeää
  • luotettavan tiedon saatavuutta on parannettava
  • tiedonkulkua parannettava
  • tuotantotavan läpinäkyvyyttä lisättävä
Vastuulisuudesta ja kestävästä kehityksestä oli sekä postereita että esityksiä:
Sari Forsmann-Hugg ym. tiivistelmästä ja Jaana Kotron ja Lotta Jalkasen postereista poimittuja ajatuksia.
Koska elintarviketuotannosssa tuottajat ja kuluttajat ovat kaukana toisistaan elintarvikeketjun ääripäissä, ei luontevaa paikkaa heidän väliselleen vuorovaikutukselle ole olemassa. Lisäksi nämä toimijat ovat ruokajärjestelmässä neuvotteluvoimaltaan heikoimmat.
Luottamusta ruokaketjun toimintaan voidaan lisätä avaamalla toimintaa läpinäkyvämmäksi ja tuomalla ketjussa tehtävää työtä enemmän esille. Tärkeitä asioita ovat vastuullisten toimintatapojen toteutuminen, tuotteiden jäljitettävyys ja kuluttajalähtöinen viestintä. 

Työn organisointi ja hyvinvointi maatilalla
  • työnopastamisen merkitys 
  • yleensä tapaturmaan johtaa tapahtumaketju
  • poikkeavassa tilanteessa oikea toiminta on äärimmäisen tärkeää
  • mielikuvaharjoittelun merkitys
  • ulkopuolisen työvoiman saatavuus on kynnyskysymys laajentavilla tiloilla
  • kyselyn mukaan 10 % henkilöistä poti maitotiloilla vakavaa työuupumusta ja 45 % lievää työuupumusta 
  • hyvinvointia lisää lähitekijöihin eli esimerkiksi omaan perheeseen panostaminen