Mitä sitten jäi mieleen?
Ensimmäisenä päivänä olin kuuntelemassa mm. Maitotilan liiketoiminnan kehittämisen haasteet otsikon alla olleet esitykset. Matti Ryhänen linjasi tulevaisuutta seuraavasti:
- politiikkamuutokset suuria
- hintavaihtelut kasvavat
- tuottajalla on tarve ennakoida tulevaisuutta
- uuden osaamisen hankkiminen on tärkeää
- luotettavan tiedon saatavuutta on parannettava
- tiedonkulkua parannettava
- tuotantotavan läpinäkyvyyttä lisättävä
Sari Forsmann-Hugg ym. tiivistelmästä ja Jaana Kotron ja Lotta Jalkasen postereista poimittuja ajatuksia.
Koska elintarviketuotannosssa tuottajat ja kuluttajat ovat kaukana toisistaan elintarvikeketjun ääripäissä, ei luontevaa paikkaa heidän väliselleen vuorovaikutukselle ole olemassa. Lisäksi nämä toimijat ovat ruokajärjestelmässä neuvotteluvoimaltaan heikoimmat.
Luottamusta ruokaketjun toimintaan voidaan lisätä avaamalla toimintaa läpinäkyvämmäksi ja tuomalla ketjussa tehtävää työtä enemmän esille. Tärkeitä asioita ovat vastuullisten toimintatapojen toteutuminen, tuotteiden jäljitettävyys ja kuluttajalähtöinen viestintä.
Työn organisointi ja hyvinvointi maatilalla
- työnopastamisen merkitys
- yleensä tapaturmaan johtaa tapahtumaketju
- poikkeavassa tilanteessa oikea toiminta on äärimmäisen tärkeää
- mielikuvaharjoittelun merkitys
- ulkopuolisen työvoiman saatavuus on kynnyskysymys laajentavilla tiloilla
- kyselyn mukaan 10 % henkilöistä poti maitotiloilla vakavaa työuupumusta ja 45 % lievää työuupumusta
- hyvinvointia lisää lähitekijöihin eli esimerkiksi omaan perheeseen panostaminen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti