Kestävää ruokaa ja kasvua Hämeessä

Blogi hämäläisestä ruokaketjusta kehittäjien silmin.

perjantai 27. huhtikuuta 2012

ITK 2012 ja Maidontuotannon tulosseminaari

ITK 2012 tapahtuma oli Hämeenlinnassa 18-20.4.

Jos tiivistää muutamaan sanaan asiat, jotka tulivat esille monessa eri yhteydessä
  • osallistaminen ja osallistuminen
  • jakaminen
  • yhteisöllisyys
Erilaiset ns. sosiaalisen median eli some-välineet (face, twitter, youtube, blogit)  antavat siihen rajattomasti mahdollisuuksia. Tärkeintä on löytää oma tapa käyttää näitä välineitä ja yhdistellä eri välineistä tarkoituksenmukainen kokonaisuus.  Esimerkkejä aiheeseen liittyvistä esityksistä:
 Pilveä päin vai päin pilveä? Heidi Varpelaide, Satakunnan ammattikorkeakoulu.
Koulun Facebook- koulun oma sosiaalinen media. Teemu Ruohonen, Helsingin kaupungin opetusvirasto
Luentonauhoitteiden käytöstä on saatu hyviä tuloksia.
Tiivistetyt luentonauhoitteet monimuoto-opetuksen oppimateriaalina. Sari Mettiäinen ja Anna-Liisa Karjalainen TAMK

Keskiviikkona osallistuin työpajaan, jossa pääsi näkemään ja kokeilemaan 3D-videota. Kokemus oli huikea. Hyvillä välineillä kolmiulotteisuuden vaikutelma oli todella vahva. Mielenkiinnolla odotan milloin tämä tekniikka tulee koulutus- ja opetuskäyttöön ja mitä uusia tapoja se mahdollistaa esim. työnopetukseen.

Maidontuotannon tulosseminaari oli 26.4. 
ProAgrian tiedote.

Tuotosseurantaan kuuluu noin 7400 karjaa, maitotiloista 70 % ja lehmistä 83 %. Tuotosseurantatilojen keskikoko on noin 30 lehmää ja keskituotos 8 854 kg maitoa. Isoista karjoista eli yli 50 lehmän karjoista kuuluu tuotosseurantaan 94 %. Rotujakauman muutos jatkuu eli holsteinin osuus lisääntyy ja ayrshiren vähenee ja suomenkarjan säilyy ennallaan. Ay 62 %, hf 36 % ja sk 1 %.

Hedelmällisyyden ja utareterveyden kanssa kamppailu jatkuu samaan tapaan kuin ennenkin ja keskipoikimakerta on edelleen alhainen. Asiaan yritetään tarttua mm. seuraavalla mittarilla eli lehmän maitotuotos kg EKM/elinpäivä.

Taloustuloksista sen verran, että investointi aiheuttaa keskimäärin melkoisen notkahduksen  tilan talousluvuissa ensimmäisten vuosien aikana. Heikoimman neljänneksen ja parhaan neljänneksen erot olivat suuret esimerkiksi karjakoon mukaan tehdyssä luokittelussa.

Riitta LehtinenEi kommentteja:

Lähetä kommentti