Kestävää ruokaa ja kasvua Hämeessä

Blogi hämäläisestä ruokaketjusta kehittäjien silmin.

maanantai 23. heinäkuuta 2012

Maiseman tuotteistamista ja ruokakulttuuria

Kesäkuun puolivälissä oli Turun suunnalla Elämyksen maaseutu - maiseman tuotteistustyöpaja.

Yrityksen tai palvelun identiteettiä etsimässä. Koulutuspäivässä etsittiin aitoihin asioihin pohjautuvaa tarinaidentiteettiä ja mietittiin sen avulla maatilamatkailutilan palvelujen kehittämistä. 


Päivän esityksissä todettiin mm että 
  • paikallisuuden merkitys on nousussa ja erilaistaminen valtavirrasta on vaihtoehto
  • maisema tarjoaa paikallisen kulttuuriperinnön viitekehyksen
  • Euroopassa on tuotteistettu paikkaa kuvaavista symboleista esim elintarvikkeiden logoja
  • kuluttaja ostaa tietyn paikan tuotteita 
  • tarinoiden pitää pohjautua faktoihin
  • ulkomaan markkinoinnissa tärkeitä ovat maisemassa läsnäolevat ihmiset
  • ydinviesti pitää näkyä kaikkialla
  • tarina voimistaa oman yrityksen vahvuuksia
  • tarinan avulla luodaan tunteita ja tunnelmia

Tarinnallistamisesta meille kertoi kouluttaja Anne Kalliomäki Tarinakoneesta. 
Anne blogi-kirjoitus lähiruuan tarinallistamisesta. 



Elonkierrossa Jokioisilla keittiömestari ja  tutkija Jaakko  Nuutila kertoi suomalaisesta ruokakulttuurista. 
Ruoka ja syöminen voi tyydyttää erilaisia tarpeita (Maslowia mukaellen), jokainen voi itse pohtia millä hierarkian tasolla on tai missä haluaisi olla. 
  • fysiologiset tarpeet - ruoka on tankkaamista
  • turvallisuuden tarpeet -  ruuan pitää olla turvallista
  • yhteenkuuluvuuden tarpeet - ruuan pitää olla muiden hyväksymää
  • egoistiset tarpeet - ruoka valitaan niin, että se kertoo omista arvoista
  • itsensä toteuttamisen tarpeet - ruokaan liittyy nautinto
Tarvitaan sekä tavanomaisesti tuotettua että luomu-ruokaa.

Tärkeätä. että oma ravitsemus ja ruokailutavat olisivat kunnossa: aamiaisen, lounaan ja päivällisen merkitys. Etukäteen suunniteltu ruokalista, jolloin tiedetään mitä ja kuinka paljon kaupasta ostetaan. Käytetään sesongin mukaisia raaka-aineita, jotka ovat silloin tuoreita ja edullisimmillaan. Suositaan pakkaamattomia tai mahdollisimman vähän pakattuja tuotteita, vältetään lisäaineita. "Enemmän kuoripäälisiä perunoita ja vähemmän oranssiin limaan pakattua lihaa".  Syödessä pitää tunnistaa mitä syö: tärkeitä sekä ruuan ulkonäkö ja maku. Tiedetään mistä raaka-aineista ruoka on tehty. Ruuan valmistamisen osaaminen. Marjojen, sienten, kalan ja riistan käyttö ja mielellään itse kerättyjä.

Julkiset ruokahankinnat ja niiden viherryttäminen; kuntapäättäjien merkitys. 

Aiheesta on olemassa oppaat kunnat.net -sivustolla
Esimerkkejä eri kaupungeista, mahdollisuuksien lähiruoka.






Ammujaiset 2012 OKRAssa

Ammujaiset järjesti Varsinais-Suomen karjakerho. Eläimiä oli kilpailuluokissa noin 170 kappaletta. Torstaina kehässä olivat ayrshire-eläimet ja lauantaina holsteinit, suomenkarja, brown swiss ja jersey.
Perjantaina kehässä mittelivät taitojaan noin 60 eri-ikäistä Junior Handler -kilpailijaa ja toistakymmentä aikuista Showmanship-luokassa. Kuvat ayrshirerodun hieholuokista.

Eläimet kulkevat kehässä myötäpäivään rauhallista tahtia. Esittelijä seuraa koko ajan eläintään ja tuomaria. Huomaa käsien käyttö eli riimu vasemmassa kädessä rullalle kierrettynä ja oikea käsi eläimen kaulalla. 



Tuomarin pyynnöstä eläin pysäytetään kehän laidalle. Hiehoilla tuomarin puoleinen takajalka kauempana. 

Eläimet työrivissä siinä järjestyksessä, mihin tuomari on aikonut ne sijoittaa. Työrivissä tuomari vielä tarkastelee eläimiä ja vertaa niitä toisiinsa ja voi näin ollen muuttaa järjestystä. Esittelijän tehtävänä on koko ajan esittää eläintä tuomarille.
Palkintojen jaon jälkeen eläimet kietävät kunniakierroksen voittajan johdolla ja poistuvat kehästä. Punainen ruusuke 1., sininen 2. ja keltainen 3.

Näyttelyyn tuotavat eläimet valmistellaan huolellisesti: ne pestään, karva klipataan sopivan mittaiseksi ja eläin opetetaan kulkemaan riimussa. Esittämiseen käytetään erillistä näyttelyriimua ja esittelijä on yleensä pukeutunut valkoisiin vaatteisiin. Näyttelypaikalla eläinten siisteydestä huolehditaan koko näyttelyn ajan ja viimeistelynä tehdään esim. selkälinjat ennen kehään menoa. Lehmät esitetään kehässä niin, että utareet ovat täynnä maitoa.

Tulokset 


keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Matilda maataloustilastot

Tiken eli Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen ylläpitämä Matilda maataloustilastot sisältää suuren määrän tietoa: maatiloista, eri tuotantomuodoista ja tuottajahinnoista sekä elintarvikkeiden kulutuksesta Suomessa. Tiedotteet voi tilata RSS-syötteenä ja  etusivulta näkee nopeasti uusimmat ja tulevat tilastojulkistukset. Tiken uutiskirjeen Tietosaran voi tilata omaan sähköpostiinsa.

Sain OKRAssa erinomaista opastusta Matildan sivujen käyttöön ja nyt löydän tarvittaessa Tilastolaarista vaikkapa maatilojen lukumäärät Hämeen elyn alueella tuotantosuunnittain.

Tike on mukana myös somessa mm. facebookissa ja twitterissä.