Kestävää ruokaa ja kasvua Hämeessä

Blogi hämäläisestä ruokaketjusta kehittäjien silmin.

maanantai 23. heinäkuuta 2012

Maiseman tuotteistamista ja ruokakulttuuria

Kesäkuun puolivälissä oli Turun suunnalla Elämyksen maaseutu - maiseman tuotteistustyöpaja.

Yrityksen tai palvelun identiteettiä etsimässä. Koulutuspäivässä etsittiin aitoihin asioihin pohjautuvaa tarinaidentiteettiä ja mietittiin sen avulla maatilamatkailutilan palvelujen kehittämistä. 


Päivän esityksissä todettiin mm että 
  • paikallisuuden merkitys on nousussa ja erilaistaminen valtavirrasta on vaihtoehto
  • maisema tarjoaa paikallisen kulttuuriperinnön viitekehyksen
  • Euroopassa on tuotteistettu paikkaa kuvaavista symboleista esim elintarvikkeiden logoja
  • kuluttaja ostaa tietyn paikan tuotteita 
  • tarinoiden pitää pohjautua faktoihin
  • ulkomaan markkinoinnissa tärkeitä ovat maisemassa läsnäolevat ihmiset
  • ydinviesti pitää näkyä kaikkialla
  • tarina voimistaa oman yrityksen vahvuuksia
  • tarinan avulla luodaan tunteita ja tunnelmia

Tarinnallistamisesta meille kertoi kouluttaja Anne Kalliomäki Tarinakoneesta. 
Anne blogi-kirjoitus lähiruuan tarinallistamisesta. 



Elonkierrossa Jokioisilla keittiömestari ja  tutkija Jaakko  Nuutila kertoi suomalaisesta ruokakulttuurista. 
Ruoka ja syöminen voi tyydyttää erilaisia tarpeita (Maslowia mukaellen), jokainen voi itse pohtia millä hierarkian tasolla on tai missä haluaisi olla. 
  • fysiologiset tarpeet - ruoka on tankkaamista
  • turvallisuuden tarpeet -  ruuan pitää olla turvallista
  • yhteenkuuluvuuden tarpeet - ruuan pitää olla muiden hyväksymää
  • egoistiset tarpeet - ruoka valitaan niin, että se kertoo omista arvoista
  • itsensä toteuttamisen tarpeet - ruokaan liittyy nautinto
Tarvitaan sekä tavanomaisesti tuotettua että luomu-ruokaa.

Tärkeätä. että oma ravitsemus ja ruokailutavat olisivat kunnossa: aamiaisen, lounaan ja päivällisen merkitys. Etukäteen suunniteltu ruokalista, jolloin tiedetään mitä ja kuinka paljon kaupasta ostetaan. Käytetään sesongin mukaisia raaka-aineita, jotka ovat silloin tuoreita ja edullisimmillaan. Suositaan pakkaamattomia tai mahdollisimman vähän pakattuja tuotteita, vältetään lisäaineita. "Enemmän kuoripäälisiä perunoita ja vähemmän oranssiin limaan pakattua lihaa".  Syödessä pitää tunnistaa mitä syö: tärkeitä sekä ruuan ulkonäkö ja maku. Tiedetään mistä raaka-aineista ruoka on tehty. Ruuan valmistamisen osaaminen. Marjojen, sienten, kalan ja riistan käyttö ja mielellään itse kerättyjä.

Julkiset ruokahankinnat ja niiden viherryttäminen; kuntapäättäjien merkitys. 

Aiheesta on olemassa oppaat kunnat.net -sivustolla
Esimerkkejä eri kaupungeista, mahdollisuuksien lähiruoka.






Ammujaiset 2012 OKRAssa

Ammujaiset järjesti Varsinais-Suomen karjakerho. Eläimiä oli kilpailuluokissa noin 170 kappaletta. Torstaina kehässä olivat ayrshire-eläimet ja lauantaina holsteinit, suomenkarja, brown swiss ja jersey.
Perjantaina kehässä mittelivät taitojaan noin 60 eri-ikäistä Junior Handler -kilpailijaa ja toistakymmentä aikuista Showmanship-luokassa. Kuvat ayrshirerodun hieholuokista.

Eläimet kulkevat kehässä myötäpäivään rauhallista tahtia. Esittelijä seuraa koko ajan eläintään ja tuomaria. Huomaa käsien käyttö eli riimu vasemmassa kädessä rullalle kierrettynä ja oikea käsi eläimen kaulalla. 



Tuomarin pyynnöstä eläin pysäytetään kehän laidalle. Hiehoilla tuomarin puoleinen takajalka kauempana. 

Eläimet työrivissä siinä järjestyksessä, mihin tuomari on aikonut ne sijoittaa. Työrivissä tuomari vielä tarkastelee eläimiä ja vertaa niitä toisiinsa ja voi näin ollen muuttaa järjestystä. Esittelijän tehtävänä on koko ajan esittää eläintä tuomarille.
Palkintojen jaon jälkeen eläimet kietävät kunniakierroksen voittajan johdolla ja poistuvat kehästä. Punainen ruusuke 1., sininen 2. ja keltainen 3.

Näyttelyyn tuotavat eläimet valmistellaan huolellisesti: ne pestään, karva klipataan sopivan mittaiseksi ja eläin opetetaan kulkemaan riimussa. Esittämiseen käytetään erillistä näyttelyriimua ja esittelijä on yleensä pukeutunut valkoisiin vaatteisiin. Näyttelypaikalla eläinten siisteydestä huolehditaan koko näyttelyn ajan ja viimeistelynä tehdään esim. selkälinjat ennen kehään menoa. Lehmät esitetään kehässä niin, että utareet ovat täynnä maitoa.

Tulokset 


keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Matilda maataloustilastot

Tiken eli Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen ylläpitämä Matilda maataloustilastot sisältää suuren määrän tietoa: maatiloista, eri tuotantomuodoista ja tuottajahinnoista sekä elintarvikkeiden kulutuksesta Suomessa. Tiedotteet voi tilata RSS-syötteenä ja  etusivulta näkee nopeasti uusimmat ja tulevat tilastojulkistukset. Tiken uutiskirjeen Tietosaran voi tilata omaan sähköpostiinsa.

Sain OKRAssa erinomaista opastusta Matildan sivujen käyttöön ja nyt löydän tarvittaessa Tilastolaarista vaikkapa maatilojen lukumäärät Hämeen elyn alueella tuotantosuunnittain.

Tike on mukana myös somessa mm. facebookissa ja twitterissä.


OKRAssa heinäkuun helteillä

 OKRA  maatalousnäyttely on nelipäiväinen joka toinen vuosi Oripäässä vapaaehtoisvoimin järjestettävä tapahtuma. Olin näyttelyalueella ilmeisesti tämän kesän lämpimimmät päivät eli torstain kokonaan ja perjantaina aamupäivällä.Tässä blogimerkinnässä hanketoimijoita.

Mielenkiintoisia hanketoimijoita ja julkaisuja löytyi alueelta useita.
Ympäristöhankkeilla (TEHO, Järki, RaHa ja varmaan oli vielä joitain muitakin toimijoita) oli yhteinen osasto, jossa esiteltiin  mm. erilaisia  alus- ja kerääjäkasveja sekä peltojen eroosioherkkyyttä kuvaavaa kartastoa. Alla olevissa  kuvissa alus- ja kerääjäkasveja. Linkki RaHa-hankkeen havaintokokeisiin, jossa lisää asiasta. Linkki Järki-hankeen sivuille kohtaan pussillinen uusia keinoja.






Peltojen eroosioherkkyyttä kuvaava karttanäkymä. Punaisella eroosiolle alttiit kohdat.
Linkki TEHO-hankkeeseen, Huomaa avautuvan sivun vasemmassa valikossa Tietolaari ja Julkaisut.


Leader-hankkeiden toimijoiden yhteiseiintyminen. Hankeissa mukana olleet yrittäjät markkinoivat tuotteitaan ja palvelujaan ja eri alueet esittäytyivät.Teltassa oli myös kahvila, jossa myytiin pienten valmistajien tuotteita.
Hämeen alueella Maaseuturahoitus tutuksi
Pohjois-Pohjanmaalla Uutispuuro
Pohjois-Karjalassa Maakaista
Kaakkois-Suomi Viestimuuntaja
Osastojen kuntoon laittoa aamulla.
Vastuullinen sikatalous -hankkeen projetkipäällikön Kalle Leinon kanssa keskusteltiin Huomisen osaajat hankkeen syksyn tulevaisuustyöpajasta ja todettiin, että some-välineet ovat oleellinen osa tämän päivän tiedottamista ja yhteydenpitoa.





perjantai 13. heinäkuuta 2012

Eläköön eteläsavolainen maaseutu!


Olen tällä viikolla ollut mukana suunnittelemassa syksyistä matkaa Savoon teemalla Pellolta pöytään. Maija Lumme ja Päijänne-Leader toimivat asian moottoreina.

Matkakohteita selvitellessä tuli vastaan kesäkuun puolivälissä julkaistu
Etelä-Savon maaseudun kehittämisen toimenpideohjelma 2012-2020
Maaseudun yrittäjien ja asukkaiden näkemykset
Niina Kuuva 2012

Ohjelman tekstistä poimittua:
Maidontuotannon visio
Eteläsavolaiset maidontuotantotilat ova vuonna 2020 hyvin hoidettuja ja johdettuja , tiloilla on käytössään rittävästi peltopinta-alaa ja mahdollisuuksia työvoiman palkkaamiseen. Osaavat ja hyvinvoivat yrittäjät tuottavat laadukasta maitoa kestävästi ja kuluttajalähtöisesti. Maidontuotantoa tukee koko maidontuotantoketjun kattava positiivinen asenne.

Kasvintuotannon visio
Eteläsavolaiset kasvintuotantotilat hyödyntävät erikoistumisen mahdollisuuksia etenkin luonnonmukaisen tuotannon, erikoiskasvien viljelyn ja bioenergian raaka-aineen tuottamisen suhteen. Maakunnan kasvintuotantotilat ovat vahvoja luomu- ja lähiruuan tuottajia ja niillä on käytössään riittävästi peltopinta-alaa.

Elintarvikkeiden jatkojalostuksen visio
Maakunnallinen, vahva ja tasa-arvoinen yrittäjien sekä yritysten verkosto jalostaa paikallisia raaka-aineita, erikoistumisen mahdollisuudet hyödyntäen. Jalostustoiminta tavoittelee kansallisia ja kansainvälisiä markkinoita, onnistuu asiakassegmentoinnissa ja markkinaosaamisessa sekä turvaa näin kannattavan liiketoiminnan. 

Etelä-Savon maaseudun visio
Väestö- ja elinkeinorakenteeltaan monipuolinen maaseutu on vuonna 2020 hyvinvoiva ja ennakkoluulottomasti kehittyvä, hoidettu, asuttu ja viljelty alue. Toimiva infrastruktuuri ja kehittyvä palvelurakenne vastaavat elinkeinoelämän ja eri-ikäisten ihmisten tarpeisiin tarjoten elinvoimaisen ja innostavan toimintaympäristön sekä asuin- ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksia. Aktiivisten ihmisten muodostama avoin yhteisö hyödyntää laaja-alaista osaamista. 

Uuden ohjelmakauden aluestrategian valmistelu jatkuu Etelä-Savossa syksyllä 2012.

torstai 12. heinäkuuta 2012

Uusia tapoja tarkastella nurmikasvustoa

Maanantaina 11.6 pidettiin aurinkoisessa Mustialassa Nurmi kiinostaa -päivä, jossa puhuttiin navetan suunnittelusta ja ajankohtaisista asioista peltoviljelyyn liittyen.

Tapani Kivisen esitys Maidontuotantorakennukset on  pdf-muodossa hankkeen sivuilla.
Ja sieltä löytyy myös videot Anu Ellän ja Jarkko Storbergin esityksistä.

Anu Ellä ja Jarkko Storberg ProAgria Satakunnasta opastivat havaintojen tekoon nurmikasvustoista ja kertoivat käytännönläheisiä vinkkejä siitä, miten satotasoa voi parantaa.

Kasvustoa pitää tarkastella eri korkeuksilta: onko kasvusto tiheää koko matkalta vai onko esim. kasvuston alaosassa "tyhjää" vrt esim. timotei-ruokonata -kasvustossa  säilörehun korjuuasteella on ensin kortta ja vasta sitten alkavat lehdet.

Kasvuston tarkastelu maanpinnan tasolta: otetaan tietty alue tarkasteluun, rajataan se ja leikataan sillä alueella oleva kasvusto pois: mitä tulee näkyviin? Jos näkyviin tulee maata tarkoittaa se sitä, että kasvusto voisi olla tiheämpi ja tuottaa vielä enemmän satoa.

Monipuoliset siemenseokset, kasvilajin lisäksi pitää kiinnittää huomiota myös lajikkeisiin.

Nurmen perustamis-, lannoitus ja kasvinsuojelutiedot.





Kasvusto päältä.
Kasvusto alhalta
Maanpinnan taso.