Kestävää ruokaa ja kasvua Hämeessä

Blogi hämäläisestä ruokaketjusta kehittäjien silmin.

tiistai 6. toukokuuta 2014

Heikki ja puoli possua

"Omistan puoli possua, jonka viljelijä kasvattaa. Kun possu on kyllin iso, se teurastetaan, ja viimeistään siinä vaiheessa minä hankin riittävän suuren pakastimen."

Heikki on ylpeä etäkasvattiporsaan omistaja. Vaahteramäen tila tarjoaa ruoan alkuperästä kiinnostuneille kuluttajille mahdollisuuden ostaa osuuden kasvavasta possusta. Sianlihatuotannosta kananmunantuontotilaksi vaihtanut tila halusi pitää muutaman kymmentä possua kokeillakseen uutta yhteisöllistä lisätienestimahdollisuutta. Etäkasvattipossutoiminta edellyttää tilalta vuorovaikutuksellista viestintää etäomistajien kanssa. Possun omistaja seuraa kasvattinsa elinkaarta pahnueesta teuraalle. Heikki voi käydä vaikka joka päivä tervehtimässä sikaansa ja seurata sen elämää. Vaahteramäen tila julkaisee myös säännöllisesti etäkasvattipossujen kuvia Facebookissa.

Ettisesti tuotettu ruoka on Heikille tärkeää. Hän on sitoutunut porsaskauppaan: "Odotin porsaan syntymää kuin jyväjemmari toukotöille pääsyä!" Ravinto on Heikille kokonaisvaltainen asia, jossa ei tuijoteta vain hintalappua. Ruoan täytyy maistua herkulliselta ja siitä täytyy tulla hyvä mieli.

Etäkasvattiporsaat voisivat olla yksi monista alkutuotantotilojen uusista sivutulonlähteistä. Tämän kaltainen kumppanuusmaatalous lähentäisi myös viljelijöitä ja kuluttajia. Heikin ja Vaahteramäentilan yhteinen tie jatkuu vielä syksyn ja kruunautuu joulupöydässä.


Blogin kirjoittivat:
Ulla Jauhiainen
Inkeri Taurula

Työryhmä:
Ulla Jauhiainen
Irma Peltola
Heikki Permi
Siri Taalas
Anu Taipale
Inkeri Taurula2 kommenttia:

  1. Vaahteramäen tilalla possu näkee paljon tapahtumia. Jos ette usko, niin lukekaa vaikka Vaahteramäen Eemeliä.

    T. Kannattavuusryhmä

    VastaaPoista
  2. Vaahteramäki on muuten myös Suomen ensimmäinen Free Range -munatila, eli siellä myös kanat voivat hyvin.

    VastaaPoista