Kestävää ruokaa ja kasvua Hämeessä

Blogi hämäläisestä ruokaketjusta kehittäjien silmin.

tiistai 6. toukokuuta 2014

Vaadi faktaa aamiaispöytään!


Aamiaissämpyläni leivottiin Lahdessa ja tarjoiltiin minulle hämäläisen juuston, vantaalaisen kinkun ja hollantilaisen tomaatin kera. Viljan alkuperää en yrityksistäni huolimatta saanut selville.

Mahtaako vilja tulla ypäjäläiseltä pellolta vai jostain kauempaa? Minkälaisia kasvinsuojeluaineita sen viljelyssä on käytetty? Miten viljelijän talous voi ja miten hän jaksaa työssään? Entäpä kinkun alkuperä? Miten hyvin sika voi eläessään? Vastauksia näihin kysymyksiin voin nyt vain arvailla.

En ole yksin kysymysteni kanssa. MTT:n tekemän tutkimuksen mukaan suurin osa kuluttajista tahtoisi tietää enemmän ruoan alkuperästä. Harva selvittää aktiivisesti ruokavalintojensa alkuperää, koska se on vielä liian vaikeaa. Jos alkuperätieto olisi helposti tarjolla, voisi se tutkimuksen mukaan vaikuttaa ostopäätöksiin. Kuluttajat kaipaavat tietoa, eivät kauniita sanoja.

Kaikkia sämpylään tarvittavia ainesosia löytyisi lähempääkin. Valitsisitko sinä täysin hämäläisen kinkkusämpylän, vaikka se maksaisikin hieman enemmän?

Saatko sinä selvitettyä oman aamiaisesi alkuperän paremmin? Löydätkö raaka-aineet lähempää, esimerkiksi sadan kilometrin säteeltä? Tunnetko jopa viljelijän?


Onnistunut viestintä -työpaja 6.5.2014, Hämeenlinna
Työryhmä: Anna-Riitta Juntunen, Anna Perttu, Anne Horila, Maria Hyvönen & Paula Salo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti