Kestävää ruokaa ja kasvua Hämeessä

Blogi hämäläisestä ruokaketjusta kehittäjien silmin.

maanantai 23. heinäkuuta 2018

Eläintilat olivat lapsiperheiden mieleen

Pienen pieni vasikka lepäilee turvallisesti liki emäänsä Aikkolan Mattilan pellolla Hauholla, Hämeenlinnassa. Avoimet maatilat -päivä on tuonut paikalle muun muassa hattulalaisen perheen, jonka nuorin jäsen lepäilee yhtä luottavaisena rattaissa.
Perheen äidin mukaan Aikkolan Mattila valikoitui vierailukohteeksi lyhyen matkan ja laajan eläinvalikoiman perusteella.
– Tytöt ehtivät jo tervehtiä kanoja, ja tämän jälkeen tarkoitus on mennä katsomaan lampaita. Ne ovat kovasti tyttöjen mieleen, hän kertoo.
Lehmien, kanojen ja lampaiden lisäksi tilalla on kolme vuohipukkia ja pari pientä ponia, joista toisen selässä pääsee kokeilemaan ratsastusta talutuksessa.

Eläintilat olivat erityisesti lapsiperheiden mieleen Avoimet maatilat 2018 -tapahtumassa.


Tilan emäntä Mari Mattila löytyy keppihevosten esteradan tuntumasta. Radan vierestä löytyy tilan vuohet ja esille tuotua maatalouskalustoa. Osa vanhemmista traktoreista on lainassa naapurista.
Mari kertoo, että kuivaheinäsato saatiin muutama päivä sitten korjattua ja näin kesällä maatilalla työt painottuvat laitumien aitojen korjaamiseen ja peltohommiin. Talvella päiviä rytmittävät aamu- ja iltanavettatyöt.
– Maaliskuussa alkaa poikimakausi ja navetassa käydään yölläkin, hän toteaa.
Mari on vasta 22-vuotias ja sukupolvenvaihdoskin vasta reilun puoli vuotta vanha. Marin vanhemmat ovat edelleen apuna maatilan töissä.
– Yläasteen jälkeen opiskelin liiketaloutta ja mietin järjellä mitä kannattaisi tehdä. Sydämeni on kuitenkin tilalla ja juureni syvällä pellossa joten tuntuu luonnolliselta jatkaa vanhempien työtä. Olen viides sukupolvi tällä tilalla, eikä minulla ole sisaruksia, hän kertoo.

Helteinen päivä sai lampaat vetäytymään puiden viileään varjoon. Mari Mattila joutui käyttämään lempeätä suostuttelua, jotta Auroora saatiin hetkeksi esille varjoista.

Mari on opiskellut myös maanviljelijäyrittäjän ammattitutkinnon, mutta aikoo jatkaa syksyllä opintojaan Mustialan maatalousoppilaitoksessa. Tulevaisuudessa siintää agrologin tutkinto.
– Ajattelin, että olisihan se hienoa voida sanoa itseään agrologiksi, hän toteaa hymyillen.
– Aiemmista opinnoistani on toivottavasti hyötyä ja suuren osan työharjoittelusta pystyn todennäköisesti tekemään omalla maatilalla, hän tietää.
Nuorella emännällä on tilan kehittämiseksi monenlaisia suunnitelmia. Yksi suunnitelma on jo toteutumassa, sillä tila on siirtymässä luomuun. Ajatuksissa on myös pihattonavetan rakentaminen ja emolehmäluvun kasvattaminen hieman. Jossain vaiheessa olisi haaveissa kasvattaa itse karja vasikasta teurasikään asti.

Lehmät ottivat rauhallisesti kuumana kesäpäivänä. Ensimmäisenä porukasta lepäilee edellisenä päivänä syntynyt vasikka emänsä edessä.

Tilan päätuotantosuunta on emolehmätuotanto, jolloin vasikat lähtevät välitykseen ja itselle jää vain joitakin hiehoja kasvamaan uusiksi emolehmiksi.
Avoimet maatilat -päivässä Aikkolan tila oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana. Päivä ylitti odotukset, sillä ensimmäiset innokkaat vierailijat olivat pihassa jo heti ensimmäisellä minuutilla.
– Haluan avata naudanlihantuotantoa ihmisille ja muistuttaa, että me täällä teemme kovasti työtä, että ihmisillä olisi kaupassa ostettavaa. Eläinten hyvinvointi ja ympäristöstä huolehtiminen ovat minulle kaikki kaikessa, minkä haluan ihmisten näkevän, Mari kertoo.

Mari Mattila on 22-vuotias ja saa usein kuulla olevansa nuori emännäksi. Asenne on kuitenkin kohdillaan ja eläinten hyvinvointi tärkeysjärjestyksessä numero yksi.

Teksti ja kuvat:
Susanna Mattila, freelancetoimittaja/päätoimittaja
, www.lammille.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti