Kestävää ruokaa ja kasvua Hämeessä

Blogi hämäläisestä ruokaketjusta kehittäjien silmin.

perjantai 27. heinäkuuta 2018

Kuusamon marjatilan nimi hämmentää asiakkaita


Kuusamon mansikkatila on toiminut Lammilla jo 38 vuotta. Viimeiset 18 vuotta siitä on ollut vetovastuussa tytär, Johanna Mettälä miehensä Kai Mettälän kanssa. Kun Avoimet maatilat -päivä alkoi kääntyä loppuaan kohti ja muut tilat sulkivat ovensa, oli Kuusamon mansikkatilan kesäkahvila ja -myymälä vielä tunnin verran auki.
Johanna Mettälän mukaan päivä oli sujunut satokauden loppupuolelle tyypilliseen tapaan. Mutta Avoimet maatilat -päivä toi mukanaan myös niitä, joita kiinnosti enemmän tilan toiminta ja nimi.
Kuusamon Mansikkatilan emäntä Johanna Mettälä on ollut miehensä Kain kanssa vetovastuussa tilasta jo 18 vuotta.
– Usein ihmiset esittävät kysymyksiä nimestä. Toiset kertovat olevansa Kuusamosta kotoisin ja ovat ihan hämmennyksissään, että miten Hämeessä voi olla tämänniminen tila. Mutta tilan nimihän tulee ihan sukunimestä, Johanna kertoo.
Kuusamon Mansikkatilalla viljellään mansikkaa avomaalla muovikatteessa, joka yhdessä harson kanssa aikaistaa satoa. Ensimmäiset vadelman taimet on tilalle istutettu vuonna 2000. Tila sijaitsee lähellä Ormajärveä, josta saadaan tarvittaessa kasteluvettä pelloille. Tilalla viljellään Polkaa, Honeoyeta ja Sonataa. Vadelman lajike on Ottawa.
– Heinäkuun puoliväli on meille marjanviljelijöille kiireistä aikaa muutenkin, joten mitään erityistä ohjelmaa emme ole Avoimet maatilat -päivään järjestäneet.
Kesämyymälässä on myynnissä muutakin kuin oman tilan marjoja ja marjajalosteita. Moni kesämökkiläinen poikkeaa hakemassa kapallisen esimerkiksi siikli-perunoita ja nipun sipuleita.
Loppusadon makeita mansikoita.
Tänä vuonna pääsatokausi oli pari viikkoa tavallisesta aikataulusta edellä. Ensimmäistä kertaa näytti siltä, että pääsatokauden ja keväällä istutettujen taimien satokauden väliin jää hiukan väliä. Helteinen sää näyttää kuitenkin lyhentävän tuota väliä jonkun verran.
– Kevään istutuksilla voi säädellä satokauden jatkumista pitkälle syksyyn. Asiakkaat ovat tänä vuonna kuunnelleet satokausitiedotteita ja olleet aikaisin hankkimassa marjoja.
Satokauden aikana tila työllistää noin 30–40 poimijaa. Lisäksi tilalla on mansikoiden itsepoimintaa. Vadelmia myydään vain valmiiksi poimittuina. Jos marjat jäivät tänä kesänä ostamatta, saa tilalta ostaa mansikoita ja vadelmia pakasteena ympäri vuoden.
Kuusamon Mansikkatilalla keitetään hilloa perinteisesti tavallisella sokerilla.
 Marjojen kasvatuksen lisäksi Kuusamon Mansikkatilalla jatkojalostetaan itse kasvatettuja ja muualta ostettuja pakastemarjoja mehuiksi ja hilloiksi. Tuotteita valmistetaan niin puutarhan kuin luonnonmarjoistakin. Mehustamo on rakennettu jo 1994 entiseen navettaan.
Kuusamon mehut valmistetaan perinteisesti höyryttämällä. Niiden valmistuksessa ei siis käytetä lainkaan lisä- tai säilöntäaineita. Mehuja saa myös ilman lisättyä sokeria. Hillot keitetään myös perinteisesti sokerilla, ja niiden marjapitoisuus on jopa 85 prosenttia.
Tilan nettisivuilta löytyy Kuusamon Mansikkatilan tuotteiden myyntipaikat. 
Kuusamon Mansikkatilan mehut valmistetaan perinteisesti höyryttämällä. Oikeata mummolan mehua siis!  

Teksti ja kuvat:
Susanna Mattila, freelancetoimittaja/päätoimittaja
, www.lammille.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti