Jukolan Viesti juostiin tänä kesänä Hollolan Hälvälässä helteisessä säässä ennätyssuurella osallistujajoukolla. InnoRuoka -hanke tuotti tapahtumaan oman ison panoksensa, kun se kehitti kotimaisesta kasvivalkuaisesta kaksi erilaista vegeannosta, joista Koulutuskeskus Salpauksen väki toteutti myytävät tuotteet Vege-grillipisteeseen. Lue millaisia kokemuksia kertyi ja mitä terveisiä lähettää seuraavalle Jukola -järjestäjälle annosten tuotekehityksestä ja valmistamisesta vastannut kokki Anita Kauhala-Antonopoulou.
- Vegegrillin annoksia meni tapahtumassa kaikkiaan
1677 kpl. Alun perin suunniteltu määrä 2000 annosta ei ihan täyttynyt, mutta
olemme todella tyytyväisiä lopputulokseen. Annoksien yksityiskohtaista menekkiä
minulla ei ole, mutta arvio on, että Falafelia meni noin 1000 annosta ja loput
677 Härkiksellä täytettyä pitaleipää.
- Falafelit, jotka perinteisesti tehdään
kikherneestä, valmistettiin kotimaisesta, kuoritusta luomuherneestä, jotka
toimitti meille Arolan tila Pornaisista. Olemme tehneet yhteistyötä Arolan
tilan kanssa jo muutaman vuoden ajan. He tuovat pääsääntöisesti itse herneet ja
härkäpavut meille Koulutuskeskus Salpaukseen Kampus 1 -keittiölle, josta ne
sitten jaetaan meidän muihin keittiöihin. Arolan tilan emäntä-Erjan kanssa olen
keskustellut monesti ja häneltä olen saanut paljon vinkkejä valmistukseen. Erja
antoi aikoinaan linkkejä, kun aloitin Falafel-ohjetta kehittämään.
- Pitaleipä-annoksen täytteenä käytetty Härkis
tuli Verso Foodilta. Pitaleivän valmisti meille Jokioisilta Pita Factory.
Leivät toimitettiin tuoreina ja halkaistuna ja ne olivat siis kotimaista
alkuperää ja vielä hämäläistä tuotantoa. Pitaleipää olisi ollut saatavana myös
valmiiksi halkaistuna pakastetuotteena, mutta pääsääntöisesti ne ovat kaikki
ulkomaalaisia. Teimme yhteistilauksen Maatila Merosen kanssa, koska heillä oli tapahtumassa
vieressä oma grillipiste ja tarpeemme kotimaisesta alkuperästä olivat
yhtenevät. Kaikkiaan pitaleipiä
tilattiin yhteensä 5000 kappaletta, josta meidän osuus oli 1000. Hienoa työtä
Pita Factorylta!
- Vihannekset meille toimitti HeviHasila Lammilta,
mutta koska vuodenaika oli todella haastava, niin vihannesten kotimaisuusaste
ei täyttynyt kovin hyvin.
- Annoksia Vege-Grilliin alettiin ideoimaan jo
viime syksynä ja Falafel-reseptin olin suunnitellut noin vuosi sitten
Salpauksen omaan, Maailman suurimmat kyläjuhlat -tapahtumaan. Falafelejä oli silloin
tarjolla InnoRuoka-hankkeen vegepisteessä. Jukolan erikoisuutena oli tietenkin
annosten toteuttaminen kenttäolosuhteissa, mikä toi omat lisähaasteensa.
Lisäksi annokset haluttiin valmistaa kotimaisesta kasvivalkuaisesta.
- Koska InnoRuoka -hankkeessa on vahvasti mukana koulutus
ja opiskelijatyö, Falafelejä valmistettiin käsityönä yhdessä
aikuisopiskelijoiden kanssa useita eri kertoja. Kokeiluja tehtiin monia ja
kaikkiaan Falafelejä valmistettiin varmaan 6000 kappaletta. Testauksessa
otettiin huomioon valmiiden tuotteiden iso määrä ja erityisesti tuotteen
rakenne, koska osa Falafeleistä jouduttiin pakastamaan ja rakenteen piti kestää
myös sulatus. Suurin erä massasta tehtiin Maatila Liha Merosen isolla
kutterilla. Prosessissa tarvittiin hyvää yhteistyötä pitkin matkaan muiden ruokaketjun
toimijoiden kanssa.
-
Kaiken lähtökohtana oli kotimainen
kasvivalkuainen ja mielellään myös kotimaisten juuresten käyttö. Molemmissa annoksissa
oli porkkanaa ja Falafel-annoksessa myös punajuurta. Tuotteet haluttiin tehdä
sellaiseksi, että ne houkuttelevat ostamaan. Täytetty pitaleipä on tänä päivänä
monelle suomalaiselle jo aika tuttu ja falafelit todella suuressa suosiossa.
Asiakaslähtöisesti siis mentiin ja lopputulokseen oltiin tyytyväisiä. Annokset
olivat todella hyvän näköisiä ja makuisia.
- Jukolasta jäi todella hyvä fiilis, vaikka oli
kuumaa ja pölyistä. Huikean hieno opiskelija- ja talkoolaisporukka teki toteutuksen
mahdolliseksi. Jukola-organisaatio oli hoitanut sähkö- ym. muut työt
loistavasti ja meillä oli käytössä teltassa mm. yhdistelmäuuni.
-
Vinkkinä tulevalle Jukolalle voin antaa, että kasvisruokapisteeseen
kannattaa kyllä satsata. Kasvisruokailu on todella kasvussa. Asiakkaissa oli
kaikenikäisiä, alakouluikäisistä vanhempiin ihmisiin ja ruokailijoissa oli
todella paljon miehiäkin. Hyvää palautetta saatiin siitä, että kerrankin
kasvisruokailijoille on tarjolla muutakin grilliruokaa kuin vegemakkaraa. Jonot
olivat jossain vaiheessa todella pitkiä, mutta asiakkaat eivät näyttäneet välittävän
siitä, että jonotus saattoi pisimmällään kestää puolikin tuntia. Eräs asiakas
kävi kolme kertaa ostamassa saman annoksen. Henkilökohtaisesti jännitin eniten
sitä, miten Falafelit pysyvät kasassa, mutta olen niin tyytyväinen, että tämä
käsityönä tehty tuote toimi ja sillä oli huikean hyvä menekki.
-
Kehittämistyö kotimaisen valkuaisen parissa on
ollut todella antoisaa ja alun harjoitteluvaiheen jälkeen uusia ideoita ja
mahdollisuuksia syntyy koko ajan. Hienointa hankkeen kannalta oli tietysti se,
että saatiin kotimainen kasvivalkuainen hyvin esille näin suuressa tapahtumassa.
Omalta osaltani haluan kiittää hanketta, Jukolan organisaatiota, Salpauksen
opiskelijoita ja talkootyöläisiä.
-
Elokuussa järjestetään taas Salpauksen Kyläjuhlat
ja kyseiset annokset tulevat olemaan myös siellä tarjolla. Jotain muutoksia voi
olla luvassa, kun Kyläjuhlilla ollaan jo hiukan helpommissa olosuhteissa.
Mahdollisesti tapahtumaan tuodaan oma vihannestori, jonka yhteydessä vegepiste
toteutettaisiin. Falafelien ja Härkis-pitaleipien lisäksi voi olla tarjolla esimerkiksi
juuresohrapaellaa Härkispyöryköillä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti